Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

söndag 18 maj 2014

Ta ställning för ett nazistfritt EU

Min morfar flydde Österrike just innan Hitler stängde gränserna, hans mamma var judinna. Morfar, som hette Otto Walther, kom till Sverige och från 1939 skickade han in papper efter papper för att förlänga sitt uppehållstillstånd och till slut få svenskt medborgarskap. Det tog sju år.

Tonåriga Otto i en av alla ansökningar: "Syftet med vistelsen: Kom vår 1939 till Sverige med avsikt att stanna här till dess vidareresa till Amerika möjliggjorts; lämnade Tyskland därför att jag som icke hel-arier ej hade möjlighet att studera teologi och bli präst och ett stipendium vid Harvard universitet ställts i utsikt för mig."

I en av polisens många rapporter står det: "På grund av sin ställning såsom halvjude - fadern är arier och modern judinna - hade han icke haft möjlighet att vid universitetet i Wien genomföra de planerade studierna."

Jag känner en sådan stolthet över min modiga morfar och tacksamhet gentemot alla de som före och under kriget hjälpte honom så att han fick leva. Det går inte en dag utan att jag tänker på morfar och all den kärlek han gav mig som liten efter att mamma, min syster och jag hade kommit hit till Oskarshamn från Iran.

Vi får aldrig glömma vad nazismen gjorde. Men ändå verkar det nu som att vi glömmer. I Sverige attackerar organiserade nazister demonstrationer och märker hela kvarter med hakkors. I Europa väljer medborgare nationalsocialistiska politiker som sina företrädare. Det är ett lika förväntat som dystert gensvar på en konservativ europeisk politik som i över femton år har drabbat de mest utsatta.
Ta ställning för ett nazistfritt EU! Gör din röst hörd i EU-valet den 25 maj. Gå in på www.neverforgettovote.com för mer information. #NeverForgetToVote


Laila Naraghi
Riksdagskandidat (S)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar