Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

lördag 10 maj 2014

10 Maj

Oskarshamn behöver växa och ta kliven upp till 30.000 invånare. Detta är numera en tydlig inställning för Oskarshamn. Att Oskarshamn har lyckas att behålla ett invånareantal runt 26.000 är ett bra resultat. Vi ser jämförbara industrikommuner som under dom senaste 10-15 åren bara tappat invånare.
I den rapport som konsultbolaget Grufman/Reje har lämnat på uppdrag av Regionförbundet där man jämför dom aktiebolag som finns i Småland och bedömt deras styrka så är en viktig slutsats att Kalmar län går bättre än Kronoberg. Skillnaden är att Oskarshamn är en starkare partner till Kalmar än Ljungby är till Växjö.

Varför är då Oskarshamn en så pass stark kommun. Förklaringen är en urstark industri med många anställda och Oskarshamn har också ett bättre löneläge än dom flesta andra geografiska områden.
Förklaringen ligger i såväl kraftindustrin och inte minst deras underleverantörer. OKG genomför ständigt mycket underhåll och som kostar stora resurser. Oskarshamn har inte så särskild stor turism i vanlig mening men under långa perioder så är det full beläggning på boende inom Oskarshamn med omnejd.

En fortsatt tillväxt kräver nya fortsatt goda utvecklingsmöjligheter för industrin i vårt område. Det gäller för industrin att kunna rekrytera personal såväl yrkesfolk som personer med högre utbildning.
Linné i Kalmar behöver utveckla sitt program så detta behov tillgodoses. Oskarshamn har under dom närmaste åren kunna bl.a rekrytera många civilingenjörer. Det gäller kanske inte minst mindre företag som idag inte har den kompetensen i sitt företag.

Det arbete som nu pågår att skapa förutsättningar att bygga fler bostäder. Idag pendlar många till Oskarshamn och pendlingsnettot är stort för Oskarshamn. Att få till stånd fler bostäder är nog den snabbaste vägen till fler invånare.

Under den senaste mandatperioden har en snabbare och tätare busstrafik byggs ut mellan Oskarshamn och Kalmar. Nu går det en buss varje halvtimma och med Expressbussarna är restiden strax över en timma. Med en lösning i Mönsterås vid E22:an och snabbfiler inne i Kalmar så är tiden under en timma. Resandet ökar hela tiden.

Ulf Nilsson (s)

Gruppledare för socialdemokraterna i Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar