Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

tisdag 13 maj 2014

EU av Anna Hedh


Om ca. 2 veckor den 25 maj är det dags. Då ska vi rösta om vilket EU vi vill ha de kommande fem åren. EU-parlamentsvalet handlar inte längre om ja eller nej utan vilket EU vi vill ha. Vill vi ha ett rött EU där människan sätts i första rummet eller ett blått EU som bara ser till marknadens bästa.

 Valet till EU-parlamentet har en direkt påverkan på din och min vardag i Sverige. Runt 70 % av alla de frågor som behandlas i Oskarshamns kommunfullmäktige påverkas av de beslut som tas i EU. Det gäller upphandlingsregler, arbetsmiljöregler, konsumentlagstiftning, djurhållningsregler och livsmedelssäkerhet, kemikalielagstiftningar mm.

Men EU kan inte och ska inte göra allt. Vi anser att vi behöver EU-samarbetet för de gränsöverskridandefrågorna att varje enskilt medlemsland inte kan agera ensamt. Men det finns också frågor som EU lägger sig i, som bättre passar för de nationella parlamenten att besluta om, t.ex. alkoholpolitik och hur medlemsstaterna organiserar sin socialpolitik. Vi måste värna demokratin där den fungerar om vi ska bevara det som vi socialdemokrater har byggt upp.

Vi socialdemokrater kommer prioritera jobben i Europa och i Sverige. I dag saknar 26 miljoner EU-medborgare ett jobb, av dem är nästan 6 miljoner unga. Det är förödande att miljoner människor på vår kontinent börjar sitt vuxenliv i arbetslöshet. Med 26 miljoner arbetslösa pressas också lönerna ned och villkoren försämras på arbetsmarknaden. Vi står upp för svenska kollektivavtal och fackliga rättigheter. Lika lön för lika arbete enligt regler i det land där arbetet utförs ska gälla i hela EU. Lön ska sättas efter arbete och utbildning – inte vart man kommer ifrån! Högermajoriteten i EU, även Moderater har tydligt visat att de vill annorlunda. De anser inte att utstationerad arbetskraft från andra länder ska ha samma lön som svenska arbetstagare.

 Vi Socialdemokrater vill ha en ansvarfull miljö- och klimatpolitik som skapar jobb. Även om vi i Sverige skulle vara världsbäst på klimatpolitik så hjälper det ju inte om våra grannar och världen i övrigt fortsätter att öka sina klimatutsläpp. Under den gångna mandatperioden har Moderaterna gång på gång röstat emot viktiga miljöförslag, som exempelvis höjda klimatmål och åtgärder för att få ordning på systemet med utsläppsrätter.

För oss är det självklart att kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i samhället. Vi kämpar för jämställdhetsfrågorna varje dag, men tyvärr har vi inte med oss de svenska Moderaterna i det viktiga arbetet. De har röstat mot viktiga förslag på området och låtsas som att EU inte har någon påverkan på jämställdheten i Sverige.

 EU-valet den 25 maj är ingen kärleksförklaring till EU eller något läxförhör, det handlar om värderingar. Antingen ger vi upp inför arbetslösheten och klimatförändringarna och låter marknadskrafterna styra. Eller så sätter vi människorna i centrum. Bättre regelverk. Fackliga rättigheter. Aktiv klimatpolitik. Investeringar som ger jobb. Och fler socialdemokrater i EU för att bryta högerstyret. Du bestämmer!

Anna Hedh, EU-parlamentariker

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar