Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

tisdag 20 maj 2014

Från Europa till Oskarshamn


På söndag är det val till Europaparlamentet. Redan idag kan du förtidsrösta.

Valet till Europaparlamentet står mellan högern och vänstern. Antingen låter vi högern fortsätta styra Europa med sin åtstramningspolitik. Eller så låter vi vänstern ta makten, och lyfta fram satsningar för fler jobb, för en bättre miljö och för schystare villkor på arbetsmarknaden. Din röst avgör.

I mars behandlade kommunstyrelsen en upphandlingspolicy för Oskarshamn, Mönsterås, Hultsfred, Högsby, Vimmerby och Västervik. I utkastet till upphandlingspolicy fanns det nya något tydligare skrivningar kring krav på kollektivavtalsliknande villkor vid upphandling. Vi socialdemokrater yrkade dock på återremiss av ärendet. Vår motivering var enkel, vi vill att man förtydligar två punkter ytterligare. Vi vill att det ska vara så tydligt att ingen kan missförstå.

För oss, socialdemokrater, handlar det dels om krav på kollektivavtal. Vi vill att det tydligt ska framgå att vi vill att företag som Oskarshamn gör affärer med ska stå upp för schysta villkor. För oss är ett socialt ansvar viktigt!

Den andra punkten gäller miljö och närproducerat. Att kunna ställa tydligare miljökrav i upphandlingar är ett effektivtsätt för kommuner att bidra till grönutveckling och ett hållbart samhälle.

Vad har då detta med valet till Europaparlamentet att göra? Och på vilket sätt påverkar din och min röst vilka krav vi kan ställa i en upphandling?

Europaparlamentet har tagit beslut om ett nytt upphandlingsdirektiv. Vi socialdemokrater har drivit hårt att inte bara lägsta pris ska vara avgörande i en upphandling. Vi har krävt att ett socialt förhållande och att miljö ska in i upphandlingsdirektivet. Efter beslutet i Europaparlamentet får man nu ställa just dessa krav. Det har tagit många år, men nu har äntligen Europaparlamentet beslutat om ett nytt direktiv som tar hänsyn till mer än lägsta pris. Det tar hänsyn till vilket samhälle vi vill leva och verka i, och vilken framtid vi vill lämna till kommande generationer.

Förändringen innebär bl.a. att kommuner kan ställa krav på företag att följa kollektivavtal. Att vi kan ställa krav på schysta arbetsvillkor. Och det är något vi socialdemokrater i Oskarshamn vill göra!

Vi socialdemokrater vill på samtliga nivåer kämpa för ett samhälle som tar ett mer socialt ansvar och arbetar aktivt med miljön. Genom satsningar på miljön och gröna näringar kan vi skapa fler jobb i Europa.

Ett rött Europa är bra för både oss och miljön – Rösta rött du med den 25 maj!

Du hittar din närmaste lokal för att förtidsrösta här.


Anton Holmgren

Kandidat till kommunfullmäktige för Socialdemokraterna, plats 9.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar