Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

onsdag 21 maj 2014

Rösta rött till Europaparlamentet



Har det någon betydelse om du röstar till Europaparlamentet?
Jag röstade nej till EU, varför ska jag rösta då?
Europaparlamentet har väl ändå inget att säga till om?

Det finns många frågor inför valet till Europaparlamentet. Här kommer några svar.

- Det har stor betydelse om du röstar. Många av våra systrar och bröder på vår jord kämpar för att få fria och jämlika val. Så rösta är ett sätt att försvara demokratin. Vi kan också hjälpas åt att stänga ute och begränsa odemokratiska krafter från parlamentet. Så ta inte demokratin för given. Gå och rösta i EP-valet.

- Valet till Europaparlamentet är ingen folkomröstning. Jag röstar även om jag inte gillar allt som EU gör. Genom att rösta på en politik som du vill se i Europa kan vi tillsammans driva EU i en mer social riktning. Dagens EU har präglats av en blå politik där pengarna ställts före människorna. Det vill vi socialdemokrater ändra på.

- Europaparlamentet har stor makt i valet av ny ordförande för EU-kommissionen. Kommissionen har i sin tur stort inflytande över besluten i EU. Parlamentet har också inflytande över lagar och budgetar som beslutas av EU. Det är så mycket som 50-70 procent av EU:s beslut som direkt påverkar de beslut som fattas i landsting och kommun. EU påverkar t.ex. frågor om miljö, livsmedel och inköpsregler för kommunerna.

Det är enkelt och smidigt att rösta. Du kan förtidsrösta i servicecenter på stadshuset i Oskarshamn eller något av biblioteken i Påskallavik, Kristdala eller Figeholm. Ta med dig ditt röstkort och legitimation. På valdagen den 25 maj kan du också rösta i din vallokal. Var vallokalen finns står på röstkortet.

Mathias R Karlsson
ordförande i valnämnden i Oskarshamns kommun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar