Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

måndag 31 mars 2014

31 mars

På senaste sammanträdet med bildningsnämnden fanns 31 ärenden på dagordningen som gällde skola, kultur och fritid. Ärenden som har stor påverkan på framtiden inom dessa verksamheter. Vi hanterade bland annat förslag som gällde kulturverkstad, konstpolicy och sommarjobbgaranti för elever på vård- och omsorgsprogrammet. Totalt fanns det på dagordningen tre skrivelser och en motion från oss Socialdemokrater. Vi Socialdemokrater hade också en rad olika förslag och tillägg till uppdragen. Den borgliga oppositionen hade inga förslag. De tyckte däremot att många av våra förslag var bra och ställde sig bakom dessa. Det speglar den allmänna situationen i Oskarshamn och landet.

Vi Socialdemokrater har nationellt under en längre tid presenterat olika förslag för att förbättra kvalitén i skolan. I höstas föreslog vi:
  • Vi vill satsa 2 miljarder kronor för att minska klasserna i år 1-3 samt förskoleklass. Det vill vi göra för att lärarna ska få möjlighet att ge varje elev stöd i sin utveckling, och för att varje barn ska känna sig sedd.
  • Vi vill vidare investera 500 miljoner kronor för att anställa fler speciallärare och specialpedagoger. Detta för att flera barn ska få en bra start i livet.
  • Vi vill rikta 110 miljoner kronor till utbildningsplatser för förskollärare. Det gör vi för att kunna minska storleken på barngrupperna i förskolorna.

Alliansen har inte velat göra något av detta. I mars aviserade nu den borgliga regeringen att man vill satsa 2,3 miljarder för att minska klasserna och bygga ut lärarutbildningen. I stort sett samtliga medier frågar då alliansen om detta är en kopia av Socialdemokraternas förslag. Alliansens svar är nej på den frågan. Men vi konstaterar att alliansen kopierar våra förslag både lokalt i Oskarshamn och nationellt.

Originalet är alltid bättre än kopian! Glöm inte bort att skolans kris beror på åtta år av borgligt styre. Åtta långa år med nedmontering av vår gemensamma välfärd. Den moderatledda regeringen har trots kris inom skolan valt att sänka skatten med åtskilliga miljarder. Sänkt skatten för människor som tjänar mest på bekostnad av resurser till skolan. Nu när det är valår lovar man att satsa på skolan. Något vi har svårt att tro på då de så här långt alltid valt skattesänkningar före satsningar på skolan.

Som sagt det är farligt att köpa kopian istället för originalet, då man aldrig vet vad man får. Risken är stor att man köper grisen i säcken. Välj istället originalet som tydligt tar avstånd från ytterligare nedmontering av skolan.

Lis Lyrbo
Anton Holmgren
Bildningsnämnden



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar