Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

tisdag 25 mars 2014

Du är viktig här och nu

Ja, du är viktig här och nu. Det finns en uppgift för dig och mig. Varje gång vi går till affären kan vi göra en insats både för miljön och för oss själva.

Ibland kan det vara dyrt att välja eko. Men så är det långt ifrån alltid. Vid senaste besöket i affären var det samma pris på ekologiska bananer som vanliga. Under 2013 uppmärksammades besprutningen av oekologiska bananer. Det innebar att försäljningen av ekobananerna ökade med 20 procent 2013. Det är viktigt med tanke på att upp till fyra olika bekämpningsmedel hittades i fruktköttet som genomfördes av Testfakta. I de ekologiska bananerna hittades inga sådana medel.

Vissa bekämpningsmedlen hotar känsliga vattenmiljöer där de odlas. Andra är hormonstörande, försvårar fortplantning och är cancerframkallande. Så det bästa du och jag kan göra är att välja de ekologiska alternativen för där finns inte dessa ämnen. Det är inte bara bra för dig. Om vi väljer ekologiska varor blir miljön också bättre där de odlas.
Du kanske har svårt att fylla hela varukorgen med ekologiska varor. Det är ju som sagt dyrt ibland. 

Naturskyddsföreningen tipsar om fem viktiga områden som är viktigast att börja med:
  • ·       Kaffe
  • ·       Bananer och vindruvor
  • ·       Mejeriprodukter
  • ·       Kött
  • ·       Potatis

Allt fler varor är ekologiska på våra matbord. Förra året steg siffran med cirka 13 procent. Tillsammans kan vi se till att 2014 blir ett ännu bättre ekologiskt år.


Jag som skriver heter Mathias Karlsson och är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. En del av det uppdraget handlar om att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan garanteras en hälsosam och god miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar