Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

fredag 14 mars 2014

14 Mars

Idag är det min födelse dag, men jag är ensam hemma och således ingen skönsång eller presenter på sängen, det kanske kommer senare.  
Börjar dagen som vanligt med morgonnyheterna på TV och kan konstatera att regeringen backar om studiebidraget.  Man drar tillbaka sitt förslag om sänkning, det är bra på sitt sätt. Men det vi nu möter är en ryggradslös regering som ”vänder kappan efter vinden” på ett märkligt sätt.
Denna ryggradslöshet kännetecknar även de lokala borgerliga partierna, på tisdag avgörs flygfrågan i  Oskarshamn. Det skulle förvåna mig om Moderaterna orkar hålla sin linje om nedläggning. Moderaternas lokala ledare Leif Axelsson saknar helt förmågan att ha en egen uppfattning, utan håller med den som han sist pratade med. Inte särskilt trovärdigt, om han tänker kandidera som Kommunstyrelsens ordförande.

Idag är det bostadspolitiken nationellt som jag känner en stor besvikelse för.
Bostadsfrågan är idag en klassfråga, det är ett politikområde som behöver lyftas fram mera tydligt. Oavsett om man bor på landsbygden eller i en tillväxtregion är frågan central för den enskilda människan.
För den enskilde är boendet den mest grundläggande pusselbiten i livet. Ett bra boende ger oss trygghet och är en viktig förutsättning för en god livskvalitet. Finns det inte en genomtänkt strategi i samhället i denna fråga, så tappar vi möjligheten till god arbetsmarknad, tillväxt och konkurrenskraft.
De fria marknadskrafterna klarar inte dessa uppgifter. Vi måste med kloka regler och lagstiftningar skapa en bostadspolitik som främjar alla behov och betalningsförmågor, i alla delar av landet. Av den anledningen behöver vi göra en översyn efter höstens val.
Vi kan tydligt konstatera att den nuvarande regeringen stegvis har tagit bort investeringsstöden för nyproduktion. Det innebär ett kraftfullt slag mot hela marknaden
Det krävs en lång rad åtgärder för att kunna skapa en hållbar bostadspolitik. Att förenkla ytterligare i ”Plan och Bygglagen” skulle medföra stora tidsvinster för kommuner.
Att återinföra den kommunala förköpsrätten skulle innebära bättre förutsättningar för billigare produktion av bostäder. En kommun som Oskarshamn drabbas väldigt kraftfullt av regeringens passivitet i frågan.

Peter Wretlund
Kommunstyrelsens ordförande i Oskarshamn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar