Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

måndag 28 april 2014

Aldrig tidigare har EU valet varit viktigare ur fred och säkerhetspolitiskt skäl

Det har sedan lång tid varit en diskussion om nyttan med Sveriges medlemskap i EU. Många har upplevt krångel och byråkrati och valdeltagandet har ur svensk synpunkt varit lågt.

Efter händelserna på Krimhalvön så har det blivit tydligt att det inte behövs mycket för att känslan av det kalla kriget åter har närmat sig Sverige och Östersjöområdet. Nu plötsligt ska nya resurser tillföras militären för köp av både u-båtar som stridsflygplan.

Som många vet är bakgrunden till nuvarande EU ett resultatet från slutet av andra världskriget där ett nytt omfattande världskrig till varje pris skulle förhindras. Det krävdes något mer än bara FN.
Tyskland och Frankrike skulle med stål och kolunionen förhindra ett nytt utbrott.

I takt med att allt fler länder finns med i EU och ett utvecklat samarbete gör att ländernas regeringar träffas regelbundet och diskuterar aktuella frågor men också samlat kan hitta gemensamma lösningar så kan många problem lösas innan det uppstår kritiska lägen.

Det förestående valet till EU-Parlamentet ska vara en viktig fortsättning på en fredlig utveckling i vårt område. Det ska finnas tillräckligt med resurser för att förhindra krig och förintelse. Det är dags att åter föra upp fred och säkerhetspolitiken på dagordningen. Jag hoppas att våra socialdemokratiska företrädare lägger ner mycket kraft på detta politikområde. Självklart är jobb, miljö och mycket annat viktigt och väsentligt men skulle utvecklingen runt Ryssland skapa stor politisk oro och risk för krig och upprustning så har vi tappat viktig mark för ett utvecklat samarbete.

Ulf Nilsson(S)

Ordförande i Landstingsfullmäktige i Kalmar län

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar