Möjligheternas Oskarshamn

Möjligheternas Oskarshamn

måndag 2 juni 2014

Är inte Saga biografen viktig längre?

I flera insändare  och artiklar har vi kunnat läsa att Sagafastigheten ska rivas, sedan att det bara var biosalongen som avsågs. Att Sagafastigheten ska vara orörd,  att ingen ombyggnad behövs, att det ändå inte är några som går på bio och den stora salongen oftast är halvsatt med mycket mera.

I dagens Nyheterna  (16/5) säger lillalliansen, sälj Sagafastigheten. Därmed kan vem som helst köpa den centralt belägna, vackra klenoden och göra vad som helst med inredningen. Det viktiga tycks vara att det är en ”privat aktör” som kan hyra ut och driva bio på annan plats. Allt detta ska kopplas till ett ungdomens hus, det anses nog göra karamellen mindre sur.
För mig så är Sagabiografen i allra högsta grad för ungdomar likväl som alla andra i vår kommun, detta utesluter inte på något sätt att vi i framtiden även ska få till ett Ungdomens hus.

Sagabiografen är till för alla. I Oskarshamn finns ett brett utbud och stort engagemang i olika grupper. Sådant som privatbiograferna inte ställer upp med. Pensionärsbio, barnfilmklubbens verksamhet, filmstudion, skolbio mm.

Via uppkoplingen med Folkets Hus och Parker kan direktsändningar ges från Metropolitan i New York, Dramaten i Stockholm. Just nu säljs biljetter för den direktsända återföreningen ”Monthy Python Live (mostly)” från London. Föreningar och företag kan och gör, utsända konferenser, seminarier och andra evenemang från Bio Rio i Stockholm direkt ut till uppkopplade biografer som Saga. 

Över allt detta ligger den kommersiella driften av Sagabiografen. För att få lönsamhet, eller  en ekonomi i balans, krävs moderna satsningar. Fler filmer måste kunna visas samtidigt, ”smala” filmer med mindre antal besökare får inte blockera hela biografen. Fler aktiviteter blir möjliga för unga, för digitala konferenser och mycket annat. Det finns säker många skäl till varför en biostad är en mycket bra lösningen i Oskarshamn,  liksom det varit i många andra städer. Uppenbarligen tycker lillalliansen detsamma. I de städer som vi varit i
kontakt med angående biostad så har besökarantalet ökat med minst det dubbla men i många
fall, det dubbla gånger två.

Men nu har jag förstått Folkpartiet och övriga lillaliansen är inte rädda om Sagafastigheten som kulturskatt. Inte heller om all den verksamhet och det engagemang som finns där.  Det viktiga är att en ”privat aktör” får ta hand om verksamheten, alltså den kommersiella delen. Så var det med den saken! Så var det med engagemanget för biografen!


Yvonne Bergvall


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar